Sóvidék

Ismerd meg a Sóvidék természeti kincseit!

Sóvárad (Sărăţeni)

Sóvárad a Sóvidék első faluja, nyugati irányból, a Kis-Küküllő felső folyása mellett, Szovátától 4 km-re fekszik. A római időkben itt volt a castrum salivum, azaz a sóőrzés központi hivatala. Az egykori római castrum nyomai, a templomtól keletre voltak láthatóak, ez a terület ma már házakkal van beépítve. A falu végén elterülő Csombod-hegy tetején még ma is láthatók Csombod várának csekély maradványai. A falu látványosságai közé tartozik a 14. századi eredetű református templom, melyet 1767-ben építettek újjá. Ugyanakkor az Erdélyi népi építészet parasztházait is megcsodálhatja a látogató, csakúgy, mint a területre jellemző székelykapukat. A falu határa sósforrásokban is rendkívül gazdag.

Szováta (Sovata)

Szováta a Sóvidék legnagyobb települése, a Kis-Küküllő felső vidékén fekszik. A város sóstavairól illetve sószikláiról híres. A település legnagyobb és legismertebb tava a Medve-tó, melyben 66 ezer tonnára becsült sómennyiség van. Szováta további sósvizű tavai a Vörös-tó, Zöld-tó, Fekete-tó, Mogyorósi-tó, Rigó-tó. A Piroska és a Kígyós tavak édesvizűek. Ugyancsak édesvizű az Ifjúsági-tó, melynek hangulatát a látogató csónakázással egybekötve is élvezheti. A terület a tavak mentén gazdag sókarsztban, ennek következtében néhol 15-20 m magas sósziklák alakultak ki, melyet régen katonák, azaz a sóőrök őriztek.
Szovátán római katolikus, görög katolikus, református, unitárius és ortodox egyházak képviseltetik magukat templomokkal, melyeknek többsége a XX. század elején épült. Kivételt képez ez alól a Tyúkász-dombi római katolikus kápolna, mely a XIX. század végén épült.

Parajd (Praid)

Parajd a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye, a Sóvidék központja, mely a Görgényi-havasok és a Siklódi-plató között fekszik. A község leghíresebb látványossága, minden bizonnyal a sóbánya. A bánya nemcsak gyógyító hatásait fejti ki a látogatón, hanem számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, szórakozásra. A sóbánya látogatói számára igazi kuriózum a bányában levő borkamra, amiben 525 borféle található 6 országból. A bánya mellett kellemes kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a gyógyhatású sósvizű fürdő, melyben a víz annyira tömény, hogy a fürdőzők lebegnek a sós vízben.
Parajd további látványosságai a település határában levő sósziklák, melynek legnevezetesebbje a Sóhát, ami 576 m magasan áll és kb. 2 milliárd tonna sót tartalmaz. A sósziklákon áttör a Korond-patak vize, ebben a völgyben alakult ki a Sószoros.
A településen nemrég épült az Áprily-emlékház, amiben az érdeklődők a költő Parajdhoz fűződő életszakaszairól szerezhetnek információkat. Parajdon a református, római katolikus illetve ortodox egyházak templomai is megtalálhatók.