Marosmente

Látogasd meg a Marosmente hangulatos falvait!

Marosszentgyörgy (Sângeorgiu de Mureş)

Marosszentgyörgy Marosvásárhelytől északkeletre, a Maros bal partján fekszik. Itt található Európa egyik legnagyobb jód tartalommal rendelkező sós fürdője. Az ásványi iszapjáról és sós vizéről híres gyógyfürdőt már 1880-ban ismerték, hiszen akkor készült el az első medence. Mára már modern, sós vizű strand várja a gyógyulni vagy csak épp kikapcsolódni vágyókat. A gyógyfürdő szakképzett személyekkel rendelkező kezelési központja számos panaszra kínál megoldást.
A faluban református, görög és római katolikus, unitárius és ortodox templomok találhatóak. A római katolikus templom még az 1200-as években épült román stílusban. Napjainkig több átalakításon is átesett, ennek következtében gótikus stílusjegyeket is visel magán. A templom tornya XIX. századi, mennyezete kazettás szerkezetű.

Marosagárd (Poieniţa)

A Jedd községhez tartozó kis falu a Bői-patak völgyében terül el. A településen három felekezet is épített templomot magának, így a falu református, görög katolikus és ortodox templomokkal is büszkélkedhet. A görög katolikus templom 1927-ben épült. A jelenlegi református templom 1993-ban épült, a 19. századi fatemplom helyett.