Világörökség részévé válhat a római limes

Unesco logo

A teljes Európát átszelő UNESCO Világörökség részévé válhatnának azok a legújabb, egész Székelyföldet átfogó régészeti kutatások eredményei, amelyek az egykori Római Birodalom határvonalát képezték.
A Római Limes Útvonal elnevezésű projekt olyan erődítményrendszer feltárását célozza, amely az egykori Dácia provincia határvonalát képezte. A projekt lényege bekapcsolódni abba az európai szintű feltárásba, amelynek a befejeztével a nagyközönség elé tárnák a rómaiak által kiépített határvédő erődítményrendszert. Ma a leghosszabb, teljes épségében fennmaradt, és egyben a legismertebb limes útvonal az Egyesült Királyságban található Hadrianus-fala. Ezt ugyan nem kellett feltárni, de Németországban például már 550 kilométernyi limes útvonalon mehetnek végig a turisták. Az UNESCO-s terv az lenne, hogy a jövőben a Római Birodalom határai újra kirajzolódjanak egész Európában. Ez lenne az első országhatárokon átnyúló világörökségi helyszín.

A tervek szerint ideális esetben három év múlva már látogatható lesz a Maros megyei útszakasz is, amely Marosvécsen kezdődik, Görgényszentimrén, Mikházán át Sóváradig tart. A limes mentén turistaútvonalat alakítanának ki, magyarázó táblákat helyeznek el, illetve az információs központokban ingyenes térképeket és ismertető füzeteket osztogatnának.

Olvasd el a teljes cikket

Az egykori római birodalom térképe

Forrás: Márk Boglárka (Morfondír)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.