Római Fesztivál Mikházán

Római Limes Útvonal

Augusztus 3-án kerül sor az első Római Fesztiválra Mikházán, a Maros Megyei Múzeum, a Csűrszínházi Egyesület és az Artecotur Egyesület szervezésében. Az egynapos rendezvényen, a főszervezők szerint, életre kel majd a történelem a látogatók előtt.
A rendezvény apropója az, hogy évek óta kutatások és ásatások során próbálják feltárni a római határvédelem Maros megyei szakaszát. A Mikházán és környékén folytatott ásatások leleteiből megállapították, hogy ezen a területen körülbelül ötszáz fős gyalogos csapat állomásozott, a tábor mellett volt egy civil település és egy római fürdő, melyek a katonai tábort szolgálták ki. Pánczél Szilamér a rendezvény egyik főszervezője szerint, összesen körülbelül kétezer római élhetett Mikházán több évtizeden át. Az ásatások jelenleg is folynak: 50 egyetemi hallgató és 20 szakember tartózkodik egy hónapos terepgyakorlaton Mikházán.

Az első Római Fesztivál célja a római civilizáció és Dacia tartomány sajátos kultúrájának népszerűsítése. A program reggel 10 órától kezdődik hivatalos megnyitóval, melyet díszfelvonulás követ. A résztvevők meglátogathatják a Rómaiak Mikházán című kiállítást, megtekinthetik a római tábort, az ásatások egyik helyszínét és megismerkedhetnek a római kultúrával különböző szabadfoglalkozásokon keresztül: kerámiaművesség, mozaikkészítés, római szabóság, cukrász és konyhaművészet, stb. A legkisebbeket egész napos játszóház várja, a mozirajongókat pedig ókori filmmaraton a kultúrházban. Ugyanakkor lesz harcművész bemutató, légiós hadgyakorlat és rabszolgavásár is, melyen egy órára a múzeum egy-egy munkatársára lehet majd licitálni. A színes programokkal tarkított napot fáklyás felvonulás zárja.

Az esemény weboldala: limesdacicus.ro

A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbiakban:

Római Fesztivál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.