Felszínen a mikházi castrum maradványai

Felszínen a mikházi római castrum maradványai

Szeptemberben folytatódnak a tavaly elkezdett régészeti kutatások Mikházán, ahol a szakemberek szerint az i.sz. első évszázadban limes castrum, azaz határvédő vár létezett. A tavalyi kutatóárkok fényt derítettek arra, hogy létezett egy római kori település Mikháza és Deményháza között. A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy ez a civil település a néhai várat hivatott kiszolgálni, mivel az ásatások során kemencék, házak alapja, cserépedények, használati tárgyak, egy császár portréjával díszített bronz pénzérme, hajtűk, üvegdarabok kerültek elő. A talajban salakanyagot is találtak, mely arra enged következtetni, hogy kézműves műhelyek is léteztek a faluban, ahol a castrum katonáinak fegyvereit készítették. Az ásatások során sikerült a néhai római út egy rövid szakaszát azonosítani.

Felszínen a mikházi római castrum maradványai

A kutatásokat dr. Man Nicoleta, a Maros Megyei Múzeum római korral foglalkozó régésze vezeti, aki szerint az idei munka során az a cél, hogy felfedjék egy ház alapját és kutassák tovább az utat. Az eddigi munka során sikerült egy olajmécses- és díszkerámia-öntő formát is azonosítani, melyek szerint a kerámia nagy részét helyben állították elő. A tárgyak pontos korára még nem derült fény, viszont az biztos, hogy a mikházi castrum azt követően épült, hogy Róma leigázta Dacia-t, tehát i.sz. 106-110 között, Hadrianus császár idején. Az ásatások során az is kiderült, hogy a limest 111-ben jelölték ki és a várban az Alpokból származó kelták szolgáltak, akik magukkal hozták kézműveseiket, hozzátartozóikat. Az adatok szerint mintegy 500 katona szolgált a várban, a kísérőkkel együtt ezren is lakhattak a faluban.

A szakember elmondása szerint, számítanak arra, hogy fürdőket, templomokat is feltárhatnak a munkálatok során. A jó hír az, hogy sikerült pontosabban azonosítani a területet: mintegy 10 hektáron feküdt a település a várral együtt.
2008-ban a frankfurti régészeti intézet geometriai spektrummal felmérte a néhai castrum területét, így ez teljesen azonosítható. A kutatások során arra is fény derült, hogy a mikházi castrum kapcsolatban állt a sóváradi és a marosvécsi castrummal is.

Forrás: Népújság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.