Római Fesztivál Mikházán

Római Limes Útvonal

Augusztus 3-án kerül sor az első Római Fesztiválra Mikházán, a Maros Megyei Múzeum, a Csűrszínházi Egyesület és az Artecotur Egyesület szervezésében. Az egynapos rendezvényen, a főszervezők szerint, életre kel majd a történelem a látogatók előtt.
A rendezvény apropója az, hogy évek óta kutatások és ásatások során Tovább »

VII. Csíkfalvi Csűrszemináriumok

VII. Csíkfalvi CSűrszemináriumok

Idén hetedik alkalommal kerülnek megrendezésre a Csíkfalvi Csűrszemináriumok a csíkfalvi Tündér Ilona Panzió csűrjében, július 10-13 között. A Csíkfalvi Csűrszemináriumokat 2006-ban szervezték meg először és azóta minden nyáron sor kerül rá. A rendezvény során helyi és külföldi szakemberek – néprajzkutatók Tovább »

Világörökség részévé válhat a római limes

Unesco logo

A teljes Európát átszelő UNESCO Világörökség részévé válhatnának azok a legújabb, egész Székelyföldet átfogó régészeti kutatások eredményei, amelyek az egykori Római Birodalom határvonalát képezték.
A Római Limes Útvonal elnevezésű projekt olyan erődítményrendszer feltárását célozza, amely az egykori Dácia provincia Tovább »

Római kori leletek Sóváradról

Római kori leletek Sóváradról

A római birodalom terjeszkedésével, Dacia elfoglalásával, és provinciává tételével a Sóvidéken is megjelennek a római castrumok, legközelebbi a sóváradi. Ennek a szoros római jelenlétnek köszönhetően jelennek meg a római kori leletek, érmék, feliratos téglák, és a római kerámia. A castrum stratégiai pontnak számított Tovább »

Felszínen a mikházi castrum maradványai

Felszínen a mikházi római castrum maradványai

Szeptemberben folytatódnak a tavaly elkezdett régészeti kutatások Mikházán, ahol a szakemberek szerint az i.sz. első évszázadban limes castrum, azaz határvédő vár létezett. A tavalyi kutatóárkok fényt derítettek arra, hogy létezett egy római kori település Mikháza és Deményháza között. A régészek arra a következtetésre jutottak Tovább »

Kalandpark a parajdi sóbányában

Kalandpark a parajdi sóbányában

A parajdi sóbánya nagy hírnévnek örvend nemcsak a hazai de a külföldi turisták körében is. Naponta körülbelül 5000 személy látogatja meg a bányát, akik az egészség és a kikapcsolódást keresve, ereszkednek le a Sóhegy szívében található kis városkába. Augusztustól a bánya fő attrakciója az újonnan épített kalandpark lett Tovább »