Szovátai Só útja

Zöld-tóA szovátai Só útja elnevezésű projekt finanszírozási szerződését 2011 nyarán írták alá. A két évig tartó munkálatok során tanösvények és sétányok kialakítását tervezik, a szovátai sós- és édesvizű -tavak körül. Ez lesz az országban az első öko-oktatási projekt, melynek elsősorban turistacsalogató szerepet szántak. Ugyanakkor a terv célja az is, hogy bemutassák a látogatóknak a természeti rezervátumot, anélkül, hogy kart tennének a környezetben. A projekt szerint, az alábbi tan- és turistaösvényeket tervezik kialakítani:

1. Öko-didaktikai tanösvény

Az ösvény a Medve-tó nyugati partjáról fog indulni, a Sós-árkon keresztül, a Rigó-tó érintésével visszatér a Medve-tó partjára. Tervben van stégek és pihenőhelyek kialakítása is. Az útvonal hossza 540 méter, egyidőben 80 személy látogathatja.

2. Medve öko-didaktikai tanösvény

A tervek szerint az ösvény a Medve-tó nyugati partján lévő erdőben lesz kialakítva kilátópontokkal, pihenőhelyekkel és erdei iskolával. A tanösvény tervezett hossza 1200 méter lesz, melyet egyidőben 50 személy látogathat majd.

Sóhegy Szovátán3. A Medve-tó körüli kialakítások

A Medve-tó körüli sétány mellett pihenőhelyek kialakítása van tervben, valamint egy épület kiszolgáló egységgel, mellékhelyiséggel és információs ponttal. A sétányt egyidőben körülbelül 400 személy használhatja majd.

4. Nyugati turista sétány

A sétány a Medve-tó és a Bérc között fog vezetni, pihenőhelyekkel és egy 20 méteres kilátótoronnyal. Ezt egyidőben 40 személy látogathatja.

5. Piroska-tó

Tervben van a partrendezési munkálatok, napozók és pihenőhelyek kialakítása.
Összesen 4300 négyzetméternyi területen fog beavatkozás történni. Itt a tervek szerint egyidőben 200 személy tartózkodhat majd.

6. Vörös-tó és Zöld-tó

A tavak körüli munkálatokon kívül tervezik, pihenőhelyek, napozók kialakítását is, melyet egyidőben 80 személy használhat majd.

Sóhegy Szovátán7. Mogyorósi-tó

A Medve-tó és a Mogyorósi-tó között egy tér kialakítására fog sor kerülni pihenőhelyekkel, valamint ünnepségek és kisebb rendezvények szervezéséhez szükséges kellékekkel. A téren egyidőben 100 személy tartózkodhat.

8. Tivoli sétány 1

Egy létező sétány felújítása van tervben, a Medve-tó és a Tivoli vendéglő között. Ez lesz a Tivoli-tó felé vivő út első szakasza, pihenőkkel kiépítve. A tervek szerint a sétány hossza 300 méter lesz, melyet egyidőben 25 személy használhat majd.

9. Tivoli sétány 2

A tervek szerint a Tivoli vendéglőt és a Tivoli-tavat összekötő út mellett egy 1,2 méter széles cölöpökre emelt, fából készülő járda fog épülni, korláttal. A sétány hossza 300 méter lesz, ezt egyidőben 50 személy használhatja.

A Só útja mentén kialakított tanösvények, elsősorban didaktikai célt fognak szolgálni. A természeti értékek megtekintését fogják lehetővé tenni. Ezt figyelembe véve, az ilyen jellegű ösvények mentén kevesebb építkezési munkálatot terveznek. Ezzel szemben a turistasétányok kényelmes közlekedést fognak biztosítani az arra járóknak, pihenőhelyekkel és más sajátos épülettel kibővítve.

Medve-tó Szováta
Forrás: Szovátai Hírmondó