VI. Só útja Napok – 2013

VI. Só útja Napok

Rengeteg gyerek vágott neki a gyaloglásnak és a természetnek Maros megye egyetlen zöld útjának idei évadnyitóján. A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) és a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház szervezésében már hatodik alkalommal került sor a Só útja évadnyitó rendezvényére. A gyönyörű tavaszi nap sok gyereket csalogatott a természetbe, idén mintegy hatszázan jelentkeztek. Amíg a gyerekek Székelybő és Mikháza megismerése után gyalogosan járták végig az út egy néhány kilométeres szakaszát, addig a jobbágyfalvi Tündér Ilona-völgyben négy csapat sürgölődött az üstök körül.

VI. Só útja Napok A gyalogtúrában több marosvásárhelyi tanintézet diákjai vettek részt: Romulus Guga, Dacia, Mihai Viteazul, a 10. és 18. számú iskolák, a Szász Adalbert Sportiskola, a pedagógiai és művészeti líceumok, de egy vidéki iskola is képviseltette magát, a koronkai Tholdalagi Mihály. A Jobbágyfalvára érkező gyerekeket a rövid pihenés után gulyásevésre várták, hisz a Daliák, az Anyósok és a helyi férfikórus csapatai kitűnő ebédet készítettek. Ebéd után egyesek a focipályát vették birtokba, mások számháborúztak, három csapat induló költésére vállalkozott, mások limbóztak, volt bemutató a Natura 2000 programról, és több csapat is benevezett különböző természetismereti versenyekre. A legügyesebbnek a Természetjárók, a Felhők, a Székely bajusz csapatai bizonyultak, dicséretben részesült a KKT, míg középiskolai szinten a pedagógiai líceum 9. osztálya bizonyult a legjobbnak. A rendezvény házigazdája ajándékként kedvezményt fog biztosítani abban az esetben, ha a legjobbak a vendégházat választják majd táborhelyül.

Kérdésünkre Hajdu Erzsébet szervező elmondta: ennek a természetjáró útnak nemcsak a gyaloglás a célja, hanem a gyerekeknek az is feladatuk volt, hogy vigyázzanak az ébredő természetre. Útjuk során a diákok meglátták az első gólyákat, katicabogarakat, megismerték az első szál korai tavaszi virágokat: kakasmandikót, csillagvirágot, de a ritka kökörcsint is sikerült már lencsevégre kapni.

A FÖK elnöke, dr. Hajdu Zoltán nagyon elégedett azzal, ahogyan a Só útja program fejlődik, továbbá örömét fejezte ki, hogy ez a kezdeményezés egyre népszerűbb, ami azt jelenti, hogy a természetbarát turizmus is teret hódít a fiatalok körében. Az idei megnyitót az eddigi legsikeresebbnek tartja. Szász Csaba Levente házigazda a sikeres szervezést és a szervezők kitűnő együttműködését emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy mekkora vendégszeretettel fogadták a túrázókat Székelybőben. Számára nagy öröm, hogy ennyi gyerek ellátogat Tündér Ilona-völgyébe és jól érzi itt magát.

Forrás: Székelyhon (Gligor Róbert László)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.