V. Só útja Napok – 2012

V. Só útja Napok

Derűs tavaszi napon járhatták be az érdeklődők a Marosszentgyörgy és Parajd között kijelölt Só útja egy-egy szakaszát. A többnyire diákokból álló csapatok egy része Székelybőben, mások Mikháza felől vágtak neki a Jobbágyfalváig tartó útszakasz bejárásának, miután a falubeliek vendégül látták őket. Az immár ötödik alkalommal sorra kerülő Só Útja napot a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), a Maros megyei tanács, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház, a Székelybőért Egyesület, a mikházi Reneszánsz Panzió és Vicsai Levente szervezték, de több magánszemély is felsorakozott mögéjük.

Inkább a természet, mint a számítógép

V. Só útja Napok A csoportok délután érkeztek meg a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgyébe, de nem sokat pihenhettek, ugyanis miután a megyei tanács elnöke kaláccsal kínálta őket, a marosvásárhelyi pedagógiai líceum diákjai különböző versenyekre verbuválták őket, bár egyesek inkább a játszóteret és a sportpályát vették birtokba. Közben elkészült a finom gulyás is, amelyet öt üstben főztek jobbágyfalviak, csíkfalviak és vásárhelyiek, és amelyből bőven jutott mindenkinek. Ebéd után a szervezők máris versenyre hívták az előzőleg benevezett csapatokat. Volt harácsolás, tájékozódási, ügyességi és cserkészversenyek, nem hiányzott a foci és baseball sem, míg mások irodalmi-zenei tehetségüket próbálták ki, amikor versben, prózában vagy dalban kellett megkölteniük a Só útja indulóját.

A kicsinek nem nevezhető tanyát teljesen betöltötte az önfeledten játszadozó, hancúrozó gyerekhad zsivaja, néhány felnőtt meglepve vette tudomásul, hogy mennyire belemerülnek a játékba azok a városi gyerekek, akiket eddig nem lehetett elűzni az otthoni számítógép közeléből. Öröm volt nézni, amint az almaevő vagy cukorvágó verseny résztvevőinek szurkoltak, vagy ahogy azokon nevettek, akiknek orruk-arcuk tele volt csirizzel a versenyek után. A játékok után azok kerültek előtérbe, akik az induló megalkotására vállalkoztak, majd önfeledt tánc kezdődött: a jobbágytelki Bereczki Szilárd és csapata egész délután szórakoztatta a jelenlevőket, akik most vonatozásba és pingvintáncba kezdtek és szinte az egész tanyát betáncolták, mielőtt a szervezők takarodót fújtak.

Egyre nagyobb a népszerűsége

V. Só útja Napok A résztvevők között közel 450 oklevelet osztott ki a FÖK és a megyei tanács. Hajdu Zoltán elmondta: amikor öt évvel ezelőtt elindították a Só Útja nevű programot, akkor a környezetbarát turizmust szerették volna meghonosítani Maros megyében. Akkor már létezett a Borvíz útja vagy a máramarosi Örökség útja, de megyénkben ez az első zöld út. Adva volt az egykori római út, amelyen sót szállítottak, és amely Óriások árka vagy Tündér Ilona útja néven él a nép emlékezetében, legendáiban. Ami a fejlődést illeti: öt éve 30–40 személy indult el az út bejárására, idén már 450 vagy annál is több. Ez azt is jelentheti, hogy egyre nagyobb teret hódít a környezetbarát turizmus Marosvásárhelyen és Maros megyében.

Forrás: Székelyhon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.