III. Só útja Napok – 2010

III. Só útja Napok

Több mint 400 diák, felnőtt, természetjáró jött el szombaton a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ és a jobbágyfalvi Tündér Ilona vendégház által a harmadik alkalommal szervezett Só útja napra. Az öt autóbusznyi diák két csoportra oszlott: egyesek a Székelybő – Jobbágyfalva, mások a Mikháza – Jobbágyfalva szakaszon járták végig gyalog az útvonalat. Az ünnepség a Tündér Ilona-völgyben volt.

Igazi nyárádmenti vendégszeretetben részesülhettek azok a diákok, akiket a Székelybőért Egyesület fogadott a kultúrotthon tornácán, ahol fánkot ehettek és üdítővel is kínálták a vendégeket. Miután megtekintették a falumúzeumot és egy kis kitérőt tettek a helybéli katolikus templomba, a vízválasztó gerincen Jobbágyfalva felé vették az útirányt. A másik csoportot a mikházi Reneszánsz panzió tulajdonosa fogadta, onnan indultak el a hosszabb, de látványosabb útszakaszra. S míg a gyalogtúrázók rótták a kilométereket, addig Szász Csaba, a Tündér Ilona vendégház tulajdonosa gondoskodott arról, hogy a gulyásfőző versenyre benevezők bográcsa alatt fellobogjon a tűz. Az idén a versenyre öt csapat nevezett be: az Utcabeliek, a Daliák, a Vadászegyesület, a Vadrózsák színjátszó csoport és a Jobbágytelki Fiatalemberek.

Mire a túrázók megérkeztek, a zsűri máris hozzáfoghatott a munkájához. Bár nem volt könnyű a zsűrinek a sokféle íz közül választani, mégis el kellett dönteni, hogy ki a legjobb. Több kóstolgatás után végül kialakult a sorrend, az első díjat az Utcabeliek nyerték el, már csak azért is, mert a csapatvezetőjük, dr. Gagyi József, a Sapientia EMTE tanára rendszeres visszatérő vendége a rendezvénynek, s azt is elárulta, hogy van egy különleges ízesítőszerűk, a jó vörösbor, amellyel zamatosabbá teszik a gulyást. Nem sokkal maradt el mögöttük a Daliák által készített gulyás, illetve a Vadászegyesület főztje. A negyedik és az ötödik helyezettek sem panaszkodhattak, hiszen pillanatok alatt elfogyott minden az üstökből.

A részt vevő iskolák diákjai különböző sport- és természetismereti vetélkedőkön vettek részt, míg azok, akik nem fáradtak el, a környéken sétálgathattak.

III. Só útja Napok

A diákok mellett több természetjáró egyesület (EKE, Pro Biciclo Urbo, Örökmozgó Természetjáró Egyesület) tagjai is eljöttek, nemcsak a kirándulásért, hanem azért is, mert az idei Só útja napjának kiemelkedő mozzanata volt a Kocsis Hobo Lászlónak állított emléktábla felavatása. A nemrég fiatalon elhunyt természetjáró volt az, aki kijelölte és többször is bejárta az útvonalat, szorgalmazta a megye egyetlen zöldútjának a kialakítását. Kocsis Hobo Lászlóról Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ ügyvezetője mondott méltató szavakat.

A Balog Tünde által irányított jobbágyfalvi középiskolások – meglepetésként – rövid furulya- és népdalelőadást tartottak az elhunyt tiszteletére. A vendégház falára helyezett emléktáblát édesapja, Kocsis László és Szász Csaba, a Tündér Ilona vendégház tulajdonosa leplezték le, majd a megyei tanács, a csíkfalvi önkormányzat, az Örökmozgó TE nevében koszorút, természetjáró barátai virágokat helyeztek el alája. Ezt követően politikai, egyházi és civil szervezetek képviselői a Só útja jövőjéről tartottak rövid tanácskozást. Többek között elhangzott az is, hogy a megyei és a nyárádmenti önkormányzatok vállalkozókkal, civil szervezetekkel össze kellene fogjanak azért, hogy tovább fejlesszék a Só útja infrastruktúráját, és hazai vagy akár nemzetközi turisztikai programajánlatként kínálják fel a lehetőséget a „zöldutak” nemzetközi hálózatán keresztül. Erre az elkövetkezendőkben a Fókusz Öko Központ tervet dolgoz ki, amellyel hazai és külföldi finanszírozási lehetőségekre pályáznak.

Hajdu Zoltán elmondta, a Só útja programukkal a természetjárást, a nem motorizált, környezetbarát turizmust szeretnék megismertetni, megszerettetni, elsősorban a marosvásárhelyiekkel, akik ezáltal remélhetőleg aktívabban támogatják majd a természet- és környezetvédelmet. A tudományos kutatások bebizonyították, hogy a gazdasági növekedésre alapozott fejlődés nem fenntartható és mentalitásbeli változásra van szükség, a kérdés az, hogy ezt hogyan lehet elérni. A társadalmi változásokat vagy a politikai elit, vagy a népakarat idézi elő. A környezetbarát társadalom, a fenntartható fejlődés iránti érzéketlenséget és közömbösséget sajnos naponta bizonyítja a vásárhelyi politikai elit, például a Somostetőn keresztül vezető út városi tanács által történő megszavazásával, vagy azzal, hogy Marosvásárhelyen még nem létezik egyetlen méter bicikliút sem, ezért megpróbálják a lakosság érdeklődését felkelteni a környezetvédelem iránt.

III. Só útja Napok

Szász Csaba kifejtette, valóban az a cél, hogy ne csak a Só útja napján látogassák meg a Tündér Ilona völgyét, hanem az év minden napjában jöjjenek el azok, akik kikapcsolódásra, könnyű sétára, barangolásra vágynak, ezért örömmel karol fel minden olyan kezdeményezést, amely ezt a célt szolgálja.

A rendezvény végén a szervezők díjazták a gulyásfőző, valamint a diákoknak szervezett versenyeken résztvevőket és felkérték őket, hogy bizonyítsák be, valóban természetszeretőkké, természetjárókká válnak, hiszen jövőben mindenkit visszavárnak tanárkísérettel, de leginkább a szülők társaságában.

Forrás: Népújság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.