II. Só útja Napok – 2009

II. Só útja Napok

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ a jobbágyfalvi Tündér Ilona Völgye vendégház, valamint a mikházi Reneszánsz panzió, a Székelybőért Egyesület, a hegyimentő-szolgálat és a Deponia Kft. támogatásával másodszor szervezte meg a Só útja napot. A rendezvényen, amelyet a Föld napja alkalmával tartottak, több mint 200 diák, felnőttek és helybéliek vettek részt.

A Fókusz Öko Központ korábbi pályázat alapján jelölte ki és dokumentálta a Só útját. A Bekecs alján, a Nyárádmente vízválasztó gerincén húzódó tematikus gyalogösvény elsősorban azt a legendás útvonalat követi, ahol vélhetően az ókori rómaiak a sót szállították a parajdi bányáktól a Marosig, majd onnan tutajjal a birodalom többi provinciájába. A Só útja napot a szervezettel közösen Szász Csaba, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Völgye vendégház tulajdonosa kezdeményezte, aki az idén is több mint 200 diákot, felnőttet, környékbeli lakost látott vendégül.

II. Só útja Napok

A Marosvásárhelyről érkezők egy csoportját Székelybőben a Székely-bőért Egyesület tagjai fogadták. A helybéli művelődési otthonban berendezett falumúzeum megtekintése után a diákok a Só útján, a gerincen Jobbágyfalvára kirándultak. A másik csoport Mikházáról indult, itt a Reneszánsz panzió tulajdonosa várta a túrázókat, akik szintén Jobbágyfalva felé vették útjukat, egy másik csoport pedig a Nyárádmente legszebb útvonalát, a Mikháza és Nyárádselye közötti szakaszt járta be. A kirándulók délben érkeztek a jobbágyfalvi vendégház udvarára, ahol a gulyásfőző versenyre benevezett csapatok már készítették az ízletes ebédet. Az idén a Sapientia képviselői, a székelytompaiak, a nyárád-szeredaiak, jobbágyfalviak vetélkedtek az üst körül és olyan finomat főztek, hogy a zsűri kénytelen volt mindenkit díjazni. A legnagyobb elismerés az volt, hogy percek alatt kiürültek a kondérok. S míg a diákok az amerikai Béke Hadtest önkéntesei és tanáraik szervezésében különböző sport- és környezetvédelmi jellegű vetélkedőn vehettek részt, addig a tini átlagéletkorú Anszi zenekar és Kocsis Hobó László szórakoztatta a jelenlévőket.

II. Só útja Napok

Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője elmondta, azt szeretnék, ha e helyi, környezetvédelmi jellegű rendezvénnyel hagyományt teremtenének és arra ösztönöznék a diákokat és általuk a szülőket is, hogy rendszeresebben járjanak a természetbe, ismerjék meg környezetüket, fedezzék fel a Nyárádmentét, hiszen a megyeszékhelytől alig 30 – 50 km-re is találhatnak olyan érdekes és szép helyeket, ahol érdemes eltölteni a szabadidőt.

Szász Csaba, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Völgye vendégház tulajdonosa hozzáfűzte, azért vállalta fel a Só útja nap kezdeményezését, mert a község, a környék nagyon sok ökoturisztikai lehetőséget kínál. Vállalkozásával, a környékbeli települések elöljáró példája szeretne lenni, hiszen a falusi vendégfogadás a Nyárádmente egyik alternatív gazdasági forrása is lehetne, s ezért máris a jövő évi rendezvény programján gondolkodnak.

II. Só útja Napok

Forrás: Népújság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.