Látványosságok

A Só útja menti táj sokszínű kínálattal örvendezteti meg az arra barangolókat. A vadregényes dombok és völgyek, a rendkívüli gazdag élővilág szemet gyönyörködtető látnivalókkal fogadja a természetjárókat.

A természetkedvelők ritka növényeket, madarakat figyelhetnek meg, gyakran találkoznak őzzel, rókával. A Nyárádmentén több ritka vagy veszélyeztetett és védettség alatt álló virágfaj is él. A Felső-Nyárádmentén és a Bekecsen a tavasz közeledtét a hatalmas tőzikemezők jelzik. A lankásabb vidékeken megjelenik a csillagos nárcisz, a mocsári nőszirom, a szibériai írisz, az agárkosbor, a leánykökörcsin és az igen ritka kockás kotuliliom.

A térségben barangoló olyan ritka madarakkal találkozhat, mint az Európa-szerte védett békászósas, az uráli bagoly, darázsölyv, kis örgébics vagy hamvas küllő.

Békászó sas

A gombászok kedvelt helye lehet a vidék, hiszen sokféle gombát gyűjthetnek, melyek közül a leggyakoribbak nyáron a mezei csiperke, a nagy őzlábgomba, a piruló őzlábgomba, a kékhátú galambgomba, míg ősszel a lilapereszke és a szürke tölcsérgomba.

A Bekecsről, ahol a régi római út nyomai a legendák szerint az “óriások árkában” lelhetőek fel, csodálatos kilátás nyílik a Küküllő-mentére, ahol ugyancsak szemet-gyönyörködtető táj fogadja a kirándulót.

Tovább haladva a Só útján barangoló turista elérkezik a Sóvidékre. Az első megálló Szovátán van, ahol számos látnivalót fedezhet fel az arrajáró: fürödhet a híres Medve-tóban vagy más sós vizű tavakban, gyönyörködhet a régi stílusú villákban, vagy akár ellátogathat a 14 kereszthez, ahonnan panorámikus kilátás nyílik a Parajd felé vezető utat körülvevő tájra.

Parajd a Só útja utolsó állomása, mely számos látnivalóval várja a turistát. A híres sóbányán kívül érdemes ellátogatni a Sószoroshoz, ahol különböző sóformációkat lehet megtekinteni, sós források vizének megkóstolására is van lehetőség, ugyanakkor ki lehet próbálni a hagyományos népi sós iszapfürdőt is. A Sószoros területén, egy tanösvényt is kialakítottak, melynek hét helyszínén információs táblák által tájékozódhat az odalátogató.

Parajd határában, a Kis-Küküllő mentén egy sziklacsoport tetején állnak a 11-12 századi Rapsóné várának romjai. A gyönyörű környezetben található építményt ősszékely várnak tartják, viszont eredete ismeretlen. Áprily Lajos, híres erdélyi költő is gyakran meglátogatta a térséget, a szikla alatti forrás az ő nevét viseli. A vár megközelíthető Parajd felől a Bucsin-tetőre vezető úton, illetve Szováta felől, ahonnan turistaút is vezet a Juhod-patak mentén.